10 ting du bør passe på før du kjøper oppføring i en nettkatalog

Nettkataloger

Det er lett å la seg lure av velltalende telefonselgere til å kjøpe oppføring i en nettkatalog. Det kan fort bli mange penger ut av vinduet hvis du ikke passer på. Her får du 10 gode tips som bør kunne hjelpe deg å unngå å bli lurt.

Dette bør du passe på før du kjøper oppføring i en nettkatalog:

  1. Pass på at nettkatalogen ikke finnes på Varslingslisten. Gjør den det, skal du holde deg langt unna. Varslingslisten er drevet av HSH, NHO, Bedriftsforbundet, NRS or NARF. Dette er m.a.o. en liste med tunge aktører bak seg som faktisk bruker litt ressurser for å avsløre svindlerne.
  2. Sjekk gjerne at katalogen er på listen til Mediebedriftenes Landsforening: Trygg katalog. Katalogene som finnes på listen til Trygg Katalog skal følge de strenge rettningslinjene som er satt opp for å kunne være med på listen. Enkelte useriøse nettkataloger vil påstå at Trygg Katalog er eid av Eniro – det er IKKE tilfelle, selv om listen bærer preg av at Eniro er blant de seriøse aktørene.
  3. Les igjennom kvalitetskravene som Trygg katalog har satt opp for at en nettkatalog skal kunne være en del av Trygg katalog. Oppfyller den katalogen du har tenkt å bruke penger på disse kravene? Hvis ikke, styr unna.
  4. Har katalogen tatt seg råd til å være med i TNS-Gallup sin internett-undersøkelse? Det koster fra kr. 25.000 i året å være med i TNS-Gallup undersøkelsen, har ikke nettkatalogen som vil selge deg oppføring råd til å være med her så styr unna! Det holder heller ikke å vise til at Google.no ikke er med. Google tar betalt pr. annonseklikk, det gjør ikke nettkatalogene!
  5. Gjør undersøkelser om katalogen og om hva andre har opplevd. Men vær oppmerksom på at mange kataloger skriver anonymt om konkurrenter, så ikke ta alt du leser for god fisk.
  6. Les avtalen med nettkatalogen NØYE, ikke gå med på å måtte forholde deg til urimlige vilkår som f.eks. automatisk fornyelse hvis avtalen ikke er sagt opp 3 måneder før neste forfall. Seriøse kataloger sørger for å følge opp med deg og stiller ingen krav til automatisk fornyelse.
  7. Katalogen bør levere enkel tilgang til statistikk for din oppføring. F.eks. hvor mange som har søkt på ord du har med i oppføringen din, hvor mange som har klikket på linken din etc.
  8. Husk at synlighet i søkemotorene for nettkatalogen ikke nødvendigvis er det samme som synlighet for ditt firma. Ikke la deg lure til å tro at nettkatalogene gjør det kun for deg. De nettkatalogene som er synlige i søkemotorene er det gjerne for konkurrentene dine også. Det beste du kan gjøre i forhold til synlighet på nettet er å lese om gratis søkemotoroptimalisering som er gode råd til hva du selv kan gjøre for å lage et nettsted som har gode sjanser til å bli synlig. Der finner du også linker videre til mer informasjon om hvordan du uten å jukse kan gjøre nettstedet ditt mer synlig.
  9. Vær ekstra skeptisk til nettkataloger du ikke lett kan finne ut hvem som driver. Å bruke mange tusen kroner på en oppføring i en nettkatalog som forsvinner i morgen er bare dumt. Bruk tjenester som f.eks. Proff.no for å sjekke regnskapstall for selskapet. Alle de seriøse katalogene i Norge i dag har norskregistrerte AS, og det er mulig å finne ut hvor lenge de har eksistert. Hvis katalogen påstår at et NUF (Norsk utenlandsk foretak) for et foretak i utlandet (f.eks. et LTD fra England) er like godt, ta en titt på hva Konkursrådet skriver om problemstillingen rundt NUFer.Deres råd og mitt: Vær SVÆRT forsiktig med handel med NUF-selskap
  10. Følg opp og evaluer oppføringen hvis du først har bestemt deg for å kjøpe en oppføring i en seriøs nettkatalog. Se på hvor mange besøk du har fått til nettstedet ditt og hvor mye du har betalt for oppføringen. Sjekk også hvilke søkeord som fungerer og hvilke som ikke har fungert i oppføringen.

Hvis du har andre råd for hvordan man holder seg unna de useriøse og velger seg en seriøs nettkatalog så hører jeg gjerne fra deg!

Skroll til toppen